Wednesday, January 12, 2011

Markus Lupertz (tape, Square Wheel SQ 028702, 1987)


Quite a famous guy, but perhaps not for his music. Markus Lupertz is for most a painter . A friend of mine literally found this tape on the street. One side is spoken word, the other side improvised music by Lupertz and A.R. Penck, another hot shot from the painter world.

Not for sale

download

2 comments:

Anonymous said...

(this is the story i told that same friend when he asked me about the cassette -titi tabarnasc)
square wheel was het label van henry van zanten, hij heeft een aantal cd's uitgebracht onder die naam (googl maar). waarschijnlijk was hij toen aanwezig en nam hij het concert -'illegaal'-op.
het concert herinner ik me nog goed; ik was er namelijk ook.
penck als een soort homeless kabouter met zn korte armpjes dwarrelend over een enorm drumstel met iets te veel bekkens en toms, wie lupertz was weet ik niet meer zo, misschien de gitarist -een duitse hippie 'van het ergste soort' (dit zijn herinneringen) met een overmaat aan wahwah-, of anders was er nog een toeteraar bij ofzo? de muziek nam ik niet erg serieus, het klonk me als een soort psycho-jazz-jam in de oren, maar ik heb het concert altijd onthouden wegens de onbegrijpende blikken van het zondagmiddag publiek -het zal wel kunst zijn?- en natuurlijk omdat ik in die tijd wel enigzins into penck was, hoewel niet erg onder de indruk van zijn muzikale kwaliteiten... Hij scheen wel een toffe peer te zijn -peter kowald die ik toen kende vertelde me dat ie regelmatig geld uitdeelde onder arme freejazz muzikanten, of ze in het geheim een kunstwerkje toeschoof (mocht natuurlijk niet van zn galeriehouder). Ook had hij bij die gelegenheid allerlei plaatwerk te koop, achteraf gezien dom dat ik er niet eentje kocht omdat de hoezen volgens mij originele kunstwerken door hem geschilderd waren.

HET FOTOTHEATER PRESENTEERT said...

Hallo, hier Henri van Zanten, van Square Wheel cassettes, inmiddels Square Wheel CD geworden.Check www.youtube.com/theomniartist

Voor alle duidelijkheid: de bewuste release is met toestemming van Penck en L├╝pertz gemaakt en de 110 genummerde exemplaren zijn allemaal in de Boymans shop verkocht.

Maar wie nou de cassette op straat achterlaat, ik zou het graag willen en wanneer was dat?

Geweldig dat het nu gedownload kan worden. In die tijd was het bestaan van internet nog niet eens denkbaar.

Toch waren we toen ook druk en gelukkig.

Groeten uit nu,

Henri van Zanten